Asbestinventarisatie

Asbestinventarisatie

Voorafgaand aan bijvoorbeeld sloop- of renovatiewerkzaamheden aan een pand van vóór 1994 moet vanuit wet- en regelgeving een asbestinventarisatie worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. De overheid wil op deze manier voorkomen dat de mensen die in een pand wonen of werken in aanraking komen met gevaarlijke en schadelijke asbestvezels. Een asbestinventarisatie, die moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf, is ook onderdeel van een verplichte risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E).

Wanneer is het nodig?

Als een pand of object is gebouwd voor 1994 en het gehele gebouw of een onderdeel daarvan wordt gesloopt of gerenoveerd, dan verplicht de overheid om vooraf een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Dat geldt ook als al bekend is dat een pand asbest bevat en de eigenaar dit wil laten verwijderen.

Processtappen

Tijdens een asbestonderzoek worden asbesthoudende materialen in kaart gebracht volgens een gestructureerde aanpak. Nadat het doel van het onderzoek is vastgelegd, wordt aan de hand van documentonderzoek en interviews met de eigenaar, beheerder, bewoners of medewerkers/gebruikers van het pand achterhaald of en waar Asbest aanwezig is. Bij vastgoed is dat bijvoorbeeld in golfplaten, gevelpanelen, vloerbedekking, schoolborden, vensterbanken, dorpels, dakleien, riolering en schoorstenen. Maar het kan ook voor komen op minder zichtbare plaatsen als leidingisolatie, gevelspouwen of in aansluitingen van kachels of ventilatiekanalen.

Asbestvezels herkennen met het blote oog is vrijwel onmogelijk. Op basis van kennis en ervaring kunnen bepaalde toepassingen en materialen wel als ‘asbestverdacht’ worden herkend en bestempeld. Op basis van het documentonderzoek en het interview wordt een onderzoeksplan opgesteld en vindt daarna een grondige inspectie plaats op locatie. Van verdachte materialen worden monsters afgenomen die in een geaccrediteerd asbestlaboratorium worden geanalyseerd. Tenslotte wordt een uitgebreide rapportage met bevindingen opgeleverd; het ‘asbestinventarisatierapport’.

De digitale rapportage wordt binnen maximaal vijf werkdagen na uitvoering van het onderzoek per e-mail verstuurd.

Vragen?

Heeft u vragen over de asbestinventarisatie? Neem gerust contact met ons op.

1000 Resterende tekens


Contact

 • Telefoon (buiten kantooruren):
  06-29159639
 • Telefoon (tijdens kantooruren):
  085-0290796
 • Email
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingtijden

 • Maandag
  09:00 - 17:00
 • Dinsdag
  09:00 - 17:00
 • Woensdag
  09:00 - 17:00
 • Donderdag
  09:00 - 17:00
 • Vrijdag
  09:00 - 17:00
Oosten Project Management